Tuesday 24 March 2009

GYVENAMASIS NAMAS SU ŪKINIU STATINIU KERNAVĖJE



Esamos situacijos nuotraukos

ESAMA SITUACIJA. Sklypas yra Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato buferinės apsaugos zonos fizinės apsaugos režimo pozonyje bei archeologinės vertybės A 1471 K „Kernavės piliakalnis III su gyvenviete“ teritorijoje. Sklypas visu perimetru ribojasi su Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato teritorija. Išskirtinė paveldo apsaugos požiūriu vieta turi vizualinius ryšius su piliakalniais. Sklypas dalinai uždengtas savaiminių lapuočių želdinių eile ir sodintų vaismedžiu sodu.
Esamas gyvenamasis namas, stovi centrinėje sklypo dalyje. Vieno aukšto, be rūsio, medinis, ant akmenų mūro pamatų. Stačiakampio plano su priebučiu statytas XX a. antroje pusėje.
Esami pagalbiniai ūkiniai pastatai: sandėliai, daržinė, tvartas, stoginė, stovi pietvakarinėje sklypo dalyje sujungti į vieną eilę – 5 statiniai sublokuoti.
Sodybos statiniai yra avarinės būklės, menkaverčiai ir neturintys išskirtinės architektūrinės išraiškos, konstruktyviniu požiūriu - konstrukcijos yra tipiniai sprendimai, pigi statyba.
Projektiniai statinių rekonstrukcijos pasiūlymai suderinti su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus teritorinio padalinio vysriausia specialiste R.Putrimiene.



SKLYPO SUTVARKYMAS. Rekonstruojant pastatus esamas sodybos planavimas iš esmės nekeičiamas: išlieka esamas įvažiavimas, saugomas sodas bei pietinėje dalyje esanti pieva. Abu pastatai stovi esamų vaismedžių fone, todėl jų tūrinis poveikis supančiame kraštovaizdyje yra minimalus.
Visi sklypo tvarkymo elementai formuojami iš natūralių medžiagų: privažiavimo kelias – gruntinis arba akmenų grindinio, pėsčiųjų takai – skalda, nuogrindos – akmenų grindinys. Sodybos teritorijoje pietinėje dalyje sodinami nauji medžiai papildomai vizualiai izoliuojantys rekonstruojamus pastatus nuo šalia esančio piliakalnio.


ARCHITEKTŪRINIAI PASIŪLYMAI. Esami ūkiniai pastatai rekonstruojami į gyvenamajį namą, o esamas gyvenamas namas į pagalbinį ūkinį pastatą.
Pastatų Kernavėje rekonstrukcijos techninis projektas parengtas vadovaujantis gautu projektavimo sąlygų sąvadu, šioje vietoje galiojančiais teritorijų planavimo dokumentais ir statybas bei projektavimą saugomose teritorijose reglamentuojančiais teisės aktais. Projektuojant buvo atlikta Aukštaitijos regiono medinės architektūros pavyzdžių analizė, pasirenkant tūrinį sprendimą, atskirų detalių formas bei piešinį.

GYVENAMASIS NAMAS


Gyvenamojo namo pirmame aukšte ir mansadoje patalpos planuojamos simetriškai. Per vidurį pirmame aukšte prieangis su laiptine į mansardą. Šonuose svetainė su židiniu, darbo kambarys, wc, virtuvė.

Mansardoje pagrindinė erdvė atiduota laiptinei, taip pat dušui ir wc, du miegalieji kambariai. Mansardinio aukšto apšvietimui projektuojami keturi tūriniai stoglangiai.

ŪKINIS PASTATAS



Pagalbinis ūkio pastatas yra vieno aukšto su pastoge. Pastate yra viena ūkio patalpalpa ir atvira terasa, pastogė taip pat numatoma naudoti pagalbinio ūkio paskirčiai.



Rekostruojamų pastatų fasadų puošybos elementai – medžio drožybos detalės, karnizai ir medinės langinės. Fasaduose paliekama natūralios spalvos mediena, savaimiam tamsėjimui.
Pagrindinė gyvenamojo pastato ir pagalbinio pastato vidaus apdaila nedažyta, natūrali mediena.
Gyvenamųjų kambarių grindys- medžio lentų. Vonios ir WC – natūralus, šlifuotas akmuo.



Techninis projektas
Architektė: Irma Ragaišytė
Projekto vadovė: Diana Sabaliauskienė

UAB "SENOJO MIESTO ARCHITEKTAI"

2008m.

No comments:

Post a Comment