Monday 16 March 2009

UŽUPIO G. 22, VILNIUS, REKONSTRAVIMAS IR ATKŪRIMAS

Nagrinėjamas pastatas stovi Vilniaus senamiesčio 72 kvartalo 580 posesijoje.
Pastato projektiniai pasiūlymai paruošti UAB „Ginta ir partneriai“ užsakymu, vadovaujantis Vilniaus Senamiesčio apsaugos reglamentu (patvirtintas LR kultūros ministro 2003-12-23 įsakymu Nr. ĮV-490), pagal kurį pastatui Užupio g. 22 taikomas restauravimo–atkūrimo režimas - galimi visų rūšių tyrimai, priešavariniai, konservavimo, restauravimo, atkūrimo, pritaikymo darbai; kapitalinis remontas ir rekonstrukcija, nedidinant aukštingumo. Restauruojami pastatų fasadai, vertingi vidaus struktūros elementai. Kitiems statiniams galimi remonto, rekonstravimo, griovimo darbai, reglamentuota naujų statinių statyba – perimetrinis posesijinis užstatymo tipas PP. Galimi 2-3 aukštų statiniai su mansarda. Užstatymo tankumas 40-60 %.







esamos situacijos nuotraukos










Amsterdame įkvėpę architektūros pavyzdžiai. Pagridinė fasadų idėja - medinė apdaila bei langinės, kurios susilieja su fasado architektūra. Siūlomos modernios, minimalios formos, susistumiančios langinės.

Esamas pastatas yra dviejų aukštų, su dviem nedideliais rūsiais. Manoma pastatytas aštuoniolikto šimtmečio pabaigoje, rekonstravus prieš tai stovėjusį XVIIa statybos laikotarpio pastatą.
Esamų rūsių sienos ir skliautai restauruojami. Restauruojant gatvės fasadą pagal architektūrinius tyrimus, planuojama atkurti dvejas klasicizmo laikotarpio durų angas. Siūloma restauruoti įvažoje ir antrame aukšte išlikusius trafaretinio dažymo fragmentus. Numatoma esamą stogo kraigą pakelti 0,8 m., pritaikant mansardines patalpas butams.
Pirmame ir antrame aukštuose išsaugomos visos kapitalinės sienos. Antrame aukšte įrengiamos atskiros kiekvienam butui laiptinės į mansardinį aukštą. Iš Užupio gatvės pusės įrengiami 9 sutapdinti švieslangiai, o iš kiemo pusės po tris tūrinius stoglangius ant gatvės ir kiemo korpuso.


Naujas posesijinis perimetrinis užstatymas formuojamas kiemelyje, buvusio užstatymo vietoje (buv. medinio gyvenamojo namo ir dabartinių sandėliukų vietoje). Vienšlaičiai tūriai laipsniškai žemėja nuo gatvės korpuso į sklypo gilumą. Cokoliniame ir pirmame aukštuose dalyje patalpų projektuojamos komercinės patalpos. Antrame ir mansardoje – butai. Kiemo fasaduose dominuoja atviros, Užupiui būdingos, galerijos, iš kurių projektuojami įėjimai į patalpas. Mansardinio aukšto apšvietimui įrengiami tūriniai ir sutapdinti stoglangiai. Viršutinė fasado dalis apkalama vertikaliai daililentėmis, langai su langinėmis. Galerijos medinės, stogai čerpių.

Projektiniai pasiūlymai
Architektė: Irma Ragaišytė
Projekto vadovė: Daina Ferguson
UAB "SENOJO MIESTO ARCHITEKTAI"

No comments:

Post a Comment