Friday 13 March 2009

BUTO TRAKŲ G. 6-21 REKONSTRAVIMAS

Trakų g. 6 butas Nr. 21 yra kiemo korpuse, antrajame aukšte, Vilniaus senamiesčio – kultūros paminklo U1P teritorijoje; 28 kvartale (buv. 389 posesija) ir patenka į centrinę senamiesčio teritoriją buv. gynybinės sienos ribose XVI a.. Mūriniai namai posesijoje stovėjo jau 1748 m. Bet užstatymas nukentėjo kelių gaisrų metu ir keičiantis savininkams buvo atstatomas ir rekonstruojamas metų bėgyje. Rekonstruojamo kiemo korpuso mūrai datuojami klasicizmu. Architektūrinė išraiška saikinga. Būdinga fasado detalė - lauko laiptai į nagrinėjamą butą, pristatyti dar 1911 m.



Nagrinėjamos 2 aukšto ir mansardos patalpos yra avarinės būklės, pastato šiaurinis kampas ir šiaurinė laiptinė jau sugriuvę, pastato dalį būtina skubiai permūryti, panaudojant tas pačias istorines plytas.

Projekte stogo aukščio (kraigo istorinės altitudės) atkūrimas, atstatant gegnes į buvusių lizdų vietas; (gretimybėje 3 aukštų su mansarda Trakų 8 ugniasienė). Vienšlaitė stogo forma, stogo danga keraminės čerpės.



Išlikusi sieninė tapyba panaudota butų interjero kūrimui.
Esamo buto Trakų g. 6 rekonstrukcija projektuojama antrojo aukšto patalpas apjungiant su pastoge, ir išnaudojant 2 esamus atskirus įėjimus, išskirti esamas patalpas į du butus.
Dvi laiptinės pratęsiamos patekimui į palėpės patalpas.

Mansardinio aukšto gyvenamųjų patalpų apšvietimui derinami tūriniai stoglangiai bei sutapdinti švieslangiai.
Techninis projektas
Architektė: I. Ragaišytė
Projekto vadovė: I. Kliobavičiūtė
UAB "SENOJO MIESTO ARCHITEKTAI"
2007m.

No comments:

Post a Comment